A leptos görög szó, jelentése: sovány

Ha az energiaegyensúlyunk pozitív, a nagyrészt a zsírszövetben termelődő fehérjehormon -a leptin- az agyalapi mirigy (hipotalamus) jóllakottság-központjának receptoraihoz kötődve csökkenti a táplálékfelvételt és növeli az anyagcsere intenzitását, fokozza a zsírégetést. Az emberi szervezet azonban néhány esetben ellenáll a leptinnek, amiből csak annyit érzékelsz, hogy hiába minden, nem megy a fogyás.

Túlsúly esetén a megnövekedett méretű zsírsejt a normálisnál jóval több leptint termel. A hiperleptinémia aztán (a hiperinzulinémiához hasonlóan) a receptorok érzékenységét csökkenti, ami a jóllakottság-központ működését gátolja. Az elhízottak ezért hiába esznek egyre többet, egyre éhesebbek lesznek. Az egyre több ételt pedig egyre alacsonyabb intenzitású anyagcserével dolgozzák fel. Ráadásul étvágyukat az is növeli, hogy a leptin hatására szervezetükben túlműködik az endokannabinoid rendszer.(e rendszer feladata röviden: stabil belső környezet fenntartása a külső környezeti ingadozások ellenére, avagy a boldog kiegyensúlyozottság elérése)

A leptin kapcsán világossá vált, hogy a zsír nem pusztán folyamatosan átépülő energiaraktár, hanem endokrin szerv is, sok egyéb hormont is termel.
Megfigyeltek 1024 önkéntest Wisconsinban, és észlelték az alvás időtartama és a BMI közötti U alakú görbületbeli kapcsolatot. A kevesebb, mint 8 órát alvó személyekben (a minta 74,4% -a) a megnövekedett BMI arányos volt a csökkent alvással. 😲

A rövid alváshoz alacsony leptinszint társult.és emelkedett ghrelinszint.!!! (erről a hormonról másik cikkben olvashatsz )
Ezek a leptin- és ghrelin-különbségek valószínűleg növelik az étvágyat, esetlegesen megmagyarázva a rövid alvásidőben megfigyelt megnövekedett BMI-t. A nyugati társadalmakban, ahol a krónikus alváshiány általános és az élelmiszerek széles körben elérhetők, az étvágyat szabályozó hormonok változásai az alváscsökkentéssel hozzájárulhatnak az elhízáshoz.

Az alvás fontosságára még sokszor, sok szempontból ki fogok térni, mert az életmódváltás egy nagyon fontos, kihagyhatatlan lépcsője, és a fogyás (akinél ez a cél) elengedhetetlen partnere!! Ez tény, ha tetszik, ha nem, és nem hagyhatom ki sosem, hogy erre figyelmeztesselek Titeket.

NNNa, megyek is aludni.. szép álmokat!