A glucagon úgy működik, mint az inzulin hiperaktív ellenoldala.

Miközben az inzulin azon dolgozik, hogy a vérből eltávolítsa a túl sok cukrot, a glucagon növeli a vércukorszinted, ha nincs a vérben elegendő mennyiség.

A hasnyálmirigyben termelődik és tárolódik ez a hormon is, ahogyan az inzulin is, csak ezt az alfa sejtek termelik.
Glükagon a zsírégetésért felelős hormonunk. Ez a hormon bontja a testzsírt, és ebből állítja elő a szervezetünk számára szükséges energiát. Amikor az inzulin szintje emelkedik, a glükagoné csökken. Ezt a helyzetet kell megfordítanunk ahhoz, hogy a zsírtároló üzemmódból a zsírégetőbe lépjünk. Azaz az inzulin szintünket kellően alacsonyan kellene tartanunk. A glükagon hormon akkor indul be, amikor a vércukor egy bizonyos határérték alá esik. A hormon a májba küldött üzenettel aktivizálja annak működését, hogy megemelje a vércukorszintünket és a májunk elkezdje a zsírsavainkat felhasználni ahhoz, hogy cukrot állítson elő. Ez a hormon viszont akkor tud beindulni, ha nem bocsát ki inzulint a hasnyálmirigy.
Ennek a hormonnak a termelődése jellemzően éjszaka történik, mikor sokáig nem eszünk. Ezért fontos figyelnünk az esti, lefekvés előtti táplálkozásunkra.

Ha szeretnénk beindítani ennek a hormonnak a termelődését, fontos lesz kialakítanunk a megfelelő vacsora bevitelét. Illetve itt is leírom, hogy milyen lényeges a pihentető, min.7 órás alvás.

Igazából nem vizsgálták még annyiszor, mint az inzulint, de így is látható, hogy egymásra épülő mechanizmusokkal van dolgunk.