Akarod tudni, mi változtatja meg valójában a külsőd és a belsőd?

A HORMONOK.
Nyugi, nem egy mindenre kiterjedő élettan óra lesz itt most, de mint azt már sokszor mondtam és írtam, szent meggyőződésem, hogy ha tudjuk, milyen vitamin, ásványianyag vagy épp hormon mire való, sokkal könnyebb lesz tenni az egészségért. Így nem csak annyi lesz, hogy „azt mondták, hogy szedni kell, meg azt is, hogy mit ne egyek”, hanem Te magad szedni akarod, illetve tenni akarsz érte, mert tudod, hogy MIBEN SEGÍT Téged.
Most egy sorozatot indítok, melyben 6 hormont mutatok be, melyek tényleg képesek megváltoztatni Téged belül és biza kívül is! Ez a 6 hormon jelentősen befolyásolja az egészséged és a karcsú alakodat.

Csapjunk bele!

1. Inzulin.
Talán az egyik legismertebb hormon, lépten-nyomon felbukkan. Az inzulin bensőséges viszonyban van a vércukorszinteddel.
Folyamat: amikor eszel (főképp, ha szénhidrátot), akkor a vércukorszinted emelkedni kezd. Egészséges esetben az inzulin szabályozása révén az emelkedés sosem ér el vészesen magas szintet. Az emelkedő vércukor jelet küld a hasnyálmirigyben (pancreas) várakozó béta-sejteknek, melyek inzulint választanak ki (napi 40-50 egységnyit). Ekkor az inzulin bizonyos sejtekhez kötődik- nagy felhasználó pl. az izomsejtek- (mintha egy kaput nyitna, és ő lenne a kulcs), s így a cukor (glükóz) be tud jutni ezen sejtekbe és energiaként hasznosul.                                                                                                                  A cukor minden testi sejtünk elsődleges üzemanyaga!! A máj és az izomsejtek pedig raktározzák is glikogén formájában. Tehát inzulin nélkül a glükóz nem jut be a sejtekbe, és csak kering a vérben. Béta sejteken egyébként 20 éves korunkig növesztünk, utána nem termelődik új.
1-es típusú cukorbetegségben a béta sejtek nem termelnek semennyi inzulint vagy tárolni nem tudnak. Inzulin nélkül a vérben keringő glükóz károsítja az ereket, ez vezethet vaksághoz, veseelégtelenséghez, szívinfarktushoz vagy stroke-hoz. Károsodnak az idegek is, ilyenkor alakul ki az un. neuropátia, mely zsibbadással, bizsergéssel és fájdalommal jár. A rossz keringés miatt előfordul érzéscsökkenés, így nem veszik észre pl. ha belelépnek egy tövisbe, s a seb elfertőződhet, s akár amputálás lehet a vége. 

ÉRDEKESSÉG: ha túl sok a vérben a vércukor, az eluralhatja a vesét, és bekerül a vizeletbe is. A cukorbetegség (diabetes mellitus) a görög diabetes (jelentése: „csövön áthaladni”) és a latin mellitus (jelentése:”mézédes”) szavakból áll össze. Mielőtt nem voltak modern laborkörülmények a vizelet cukortartalmát kimutatandó, azelőtt bizony megkóstolták.🤢 S persze a cukorbetegek vizelete édes volt, mint a méz, Innen kapta a nevét! 🙂
2-es típusú cukorbetegségben tudunk inzulint előállítani, de keveset vagy rossz minőségűt. (a cukorbetegek 90-95 %-a ebbe a csoportba tartozik). Ha az inzulin a kulcs, akkor a telített zsír az, ami beragasztja a zárat. Egy jó adag zsír, és 160 percen belül akadozni kezd a glükózfelszívódás a sejtekben. Még egy egészséges embernél is ronthatja zsírban gazdag étkezés a szervezet cukorkezelési képességét. A kutatások világosan kimutatták, hogy az étrend zsírtartalmának csökkentésével párhuzamosan javult az inzulinműködés!
JÓ HÍR: a 2-es típusú diabetes megfelelő étrendbeli és életmódbeli változtatásokkal szinte mindig megelőzhető, gyakran kezelhető, és néha vissza is fordítható!!!!!!!! 😊

Hatás: az inzulin az egyik annak a néhány hormonnak, amely képes szabályozni az éhségérzetedet. (Ha túl sok inzulin van a szervezetben az hízáshoz vezet. Ezt 3 elég bonyolult mechanizmus okozza, de akit érdekel javaslom, hogy Dr. Robert Lustig videóit nézze át az interneten.)
A cél az legyen, hogy fokozzuk az inzulinérzékenységet. Ennek az egyik legalapvetőbb módja a szénhidrátok bevitelének csökkentése.
Az inzulin emésztőnedveket is termel. Serkenti az építő folyamatokat (sajnos nem csak a fehérje beépülését, de a zsír beépülését is) Éppen emiatt azok az ételek amelyek hirtelen nagy inzulin reakciót váltanak ki, általában azok az elhízásért felelősek. Emiatt okosan kell megválasztani mikor eszünk olyan ételt ami gyorsan emeli meg a vércukrot, ezzel inzulin kiválasztást okozva.

Ez egy nagyon komoly téma, fogok még vele foglalkozni, illetve a hamarosan elkészülő Életmódváltó csomagjaimban bőven lesz ezekről információ, illetve azon élelmiszerekről, melyek gyorsan váltanak ki inzulin reakciót.