A GOMBÁNAK különleges táplálkozás-élettani jelentőségük van. Rendkívül magas rosttartalommal rendelkeznek, ezért fogyasztásukkal hosszan tartó jóllakottság érzést érhetünk el, magas kalória bevitel nélkül. Energiatartalmuk nem számottevő (kb. 20-40 kcal/ 100 gr.), viszont megtalálható bennük az összes esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosav, melyekre az emberi szervezetnek szüksége van. Bár hasznosulásukat a rostok nehezítik, vegetáriánusoknak és vegyes étrendűeknek is fontos fehérjeforrást jelentenek.

Fontos, hogy ne szénhidráttal együtt fogyasszátok, hanem más zöldségekkel, mert így az emészthetőségét javítjuk. Ha nagy mennyiségű szénhidráttal – tésztával vagy burgonyával – együtt fogyasztod, akkor körülbelül olyan terhelő ételt kaphattok, mint a rántott hús hasábburgonyával!!

A gomba amolyan megosztó lény. Sok mindenben. Egyfelől gasztro szempontból ugye… van aki imádja, még sok olyan esettel is találkoztam, aki egy ízeltlábút hamarabb venne a tányérjára, mint ezt.

Másfelől biológiai szempontból is megosztó kis lények. Ugyanis nem állatok (ezt könnyű elfogadni:)), de nem is növények. Bár a zöldség osztályon látjuk őket – húspulton maximum csak dekoráció… 🙂 – de nincs bennük klorofill, sejtfalukban pedig kitin található, mely a rovarok jellemző alkotórésze.

Innentől is érdekes a dolog, ugyanis nagyon sok megrögzött testépítő csak az állati eredetű ételeket veszi fehérje-számba. De talán adhatnánk egy esélyt a gombáknak is, hiszen számtalan okunk van rá, hogy fogyasszuk – mondjuk akár diétában is! (Na persze nem a rántott kiadásban:))

100 grammot tekintve 3-6 gramm fehérjét tartalmaznak – ami talán eltörpül a csirke mellett, de más ételeket kiegészítve megnöveli az összbevitelt. És hát ki eszik gombát magában? A gombák közül fehér és barna csiperkegomba és talán még a laskagomba tartalmazza a legtöbb fehérjét, így ha a protein bevitel az elsődleges célunk vele, akkor csiperkézzünk! 🙂

 

Külön felhívnám a vega-olvasók figyelmét arra, hogy más egészséges, magasabb protein forrásokkal komplettálva – például tofu, bulgur, barna rizs, borsó, babfélék – szuper tápértékű ételeket érhetünk el!

A gombák elkészítési módja nagyban befolyásolja a bennük lévő értékes tápanyagok hozzáférhetőségét, hasznosulását. Aprítással, áttöréssel, alapos hőkezeléssel, rostozatuk feltárhatóvá, tápanyagaik jól felhasználhatóvá válnak.” – mondta el Bajor Zsuzsanna dietetikus, az Ízek és Érzések magazin szakértője.

Az ősi gyógymódok már régen felfedezték a különféle gombafajok gyógyító, rákmegelőző hatását. Ilyen például a japán Shiitake gomba, amely nemhiába nemcsak a boltokban, de az ételkiegészítőkben is helyet kap! Magas antioxidáns tartalmúak, így igazi szuperételek!

 

Nem utolsó soron a gomba könnyen és bármikor beszerezhető!

 

Szóval! Tessék másképp – egy hasznos kis plusz fehérjeforrásként rá tekinteni, amivel egészítsd ki most már rendszeresen a mindennapjaidat!