Gyerekként szerintem te is sokszor hallottad, hogy edd meg a zöldséget, főképp a keresztesvirágúakat: brokkoli, fodros kel, karfiol, kelbimbó.

De azt valószínűleg nem mondták el, hogy MIÉRT?

Ma már tudjuk, hogy ezen zöldségcsalád a szervezet emésztőszervi védelméhez elengedhetetlen vegyületeket tartalmaz.

Magyarul: a brokkoli képes hadba hívni az immunrendszered gyalogos katonáit! Ezek a vegyületek nem csak az ételben található kórokozókkal szemben véd meg bennünket, hanem a környezeti szennyeződésekkel szemben is.

Persze a méreganyagok blokkolásában nem csak a növényi élelmiszerek jeleskednek. Akad egy állati eredetű termék is. amelyről kimutatták, hogy blokkolja bizonyos vegyületek rákkeltő hatását……a tevevizelet.🤢

Szóval, ha legközelebb ódzkodsz attól, hogy a szerinted uncsi brokkolit edd, van választás: brokkoli vagy tevepisi.😂

Itt egy szuper egytálétel brokkolival:

Rakott brokkoli
Hozzávalók:
– 60. dkg. brokkoli
– 3 nagy fej hagyma
– 6 dkg. vaj
– 2 dl. alacsony zsírtartalmú tejszín ( max. 8 %-os)
– 10 tojás
– 12 dkg. reszelt parmezán ( vagy köményes, esetleg fokhagymás sajt)
– só, bors, őrölt kömény
Elkészítés: A brokkolit rózsáira szedve sós ( vegetás) vízben félig megfőzzük.
A hagymákat karikákra vágva kevés vajon üvegesre pirítjuk
A tejszínt 2 nyers tojással és a reszelt sajttal elkeverjük.
A többi tojást megfőzzük, cikkekre vágjuk.
Vajjal kikenünk egy jénait, a brokkoli felét beletesszük, rá a főtt tojásokat, sózzuk-
borsozzuk, megszórjuk köménnyel, ráöntjük a tejszínes keverék felét, majd mehet rá a
maradék brokkoli ( aki szereti, itt csípős paprikát is karikázhat rá), ráöntjük az olvasztott
vajat és a maradék tejszínes öntetet.
Forró sütőben ( 180-200 celzius) 30-35 perc alatt pirosra sül.

Hajrá brokkoli!