Almaecet titok…

Sok minden kering az almaecettel kapcsolatban. Én a magam részéről a használók között vagyok, és elismerem jótékony hatásait.

Mint tudjátok, elkészült a weboldalam, és hamarosan elkészülnek életmódváltó csomagjaim is. Ezeknek a csomagoknak a különlegessége, hogy komplex, minden területen támad, „sok lábon áll”

Az egyik ilyen láb az almaecet használata.

Alapok: A savtartalma alacsonynak mondható, mindössze 4-5%. Elődeink előszeretettel használták, a mai kor kutatói pedig rendre vizsgálják a neki tulajdonított hatásokat.
Tény, hogy a gyógyítás történetében az ecet régóta szerepel. Hippokratész megfázásra és köhögésre ajánlotta, az 1348-as pestisjárvány idején Tommaso Del Garbo olasz orvos pedig kezét mosta, száját öblítette ecettel, hogy elkerülje a fertőzést.
Római katonák üdítő itala volt az ecetes víz, és a mai sportolók közül is sokan szívesen oltják ezzel a szomjukat.

Hatásai: Az almaecet feltételezhetően erősíti az immunrendszert vitamin- és ásványi anyag-tartalmának köszönhetően. Baktériumellenes és vírusellenes tulajdonságaival segíthet leküzdeni az influenzát, enyhítheti a torokfájást megfázás esetén, emellett fertőtlenítő hatással bír. Egyes kutatások szerint jótékonyan befolyásolja a vércukorszintet akkor, ha étkezés közben elfogyasztunk 1-2 teáskanálnyi almaecetet, ezáltal lassíthatja a gyomorürülést, és az almaecetben lévő ecetsav csökkentheti a szénhidrátbontó enzimek működését. Tudományosan vizsgálják a koleszterinszintre kifejtett esetleges jótékony hatását is, amely eredmények biztatóak lehetnek a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők számára. Az ajánlás szerint reggel és este elfogyasztott, napi 30 ml 4 %-os almaecet csökkentheti az LDL-koleszterin- és triglicerid-szintet. A sebgyógyításban és bőrápolásban is segíthet, például a pattanások és kiütések ellen, arctisztítással javulás érhető el.

A humán kísérleteken kívül patkányokon is végeztek vizsgálatokat. Az eredmények azt mutatják, hogy a kísérletben vizsgált példányok esetében az almaecet csökkentette vérnyomást és a hasi zsírtömeget. Ennek alapján már el lehet kezdeni a humán kísérleteket is.
A Ph szintet lúgos irányba mozdítja el, így egyensúlyozza a belső ökoszisztémát. Mint tudjuk a legtöbb élelmiszer savasít és a betegségek ezt a savas környezetet részesítik előnyben. Annak ellenére, hogy az almaecet savas kémhatású a szervezetben lúgossá válik.

Figyeljünk oda: Az almaecetnek tehát lehetnek gyógyító tulajdonságai. A kételkedők megkérdezhetik esetleg, és káros hatása van-e? Nincs. Ha csak nem isszuk tisztán, nagyobb mennyiségben (most tényleg, gondolt erre valaki?..), mert ebben az esetben az ecetsav káros lehet. A fogzománccal való érintkezését is szorítsuk minimálisra. (igyuk szívószállal, vagy fogyasztás után öblítsd ki a szád például).
Az almaecetet nem javasolt fogyasztani akkor, ha vízhajtó, vagy vérhígító gyógyszereket szedsz. Szigorúan tilos fogyasztani fekély esetén! Egyeseknél az almaecet hasmenést, kisebb gyomorégést okozhat, ez egy viszonylag gyakori mellékhatás. Ha ilyet érzel elég lehet az is, ha csökkented a fogyasztott mennyiséget. Ha ez nem segít, akkor sajnos meg kell válnod tőle.

Adagolás: sok féle válasz létezik. A leggyakoribb, napi 2 alkalommal 1 evőkanál almaecet egy pohár vízben oldva. Az elsőt mindjárt ébredés után éhgyomorra idd, a másodikat pedig ebéd előtt 10-15 perccel. Tartsd a kúrát legalább egy hónapig, ezután felezheted a mennyiséget. Ha más egészségügyi céllal szeretnéd használni, akkor elég napi egy alkalommal, reggel éhgyomorra fogyasztott 2 teáskanál egy pohár vízben. 80kg testsúly fölött 3 teáskanállal érdemes próbálkozni.
Az almaecet ízét nem könnyű megszokni, sajnos hígítás után sem egy élmény. Szúrós, savanyú ízét leginkább mézzel ellensúlyozhatod, de teákba is keverheted.