Gyakran hívják stressz hormonnak, amitől a frász töri ki az embert.

A mellékvesékben termelődik, ahol az adrenalin is.

Van neki azért jó oldala is. Ha stresszelünk, a vércukorszintünk leesik. A glucagon megpróbálja visszaemelni, és a kortizol segít neki ebben. Jelez a zsírsejteknek is, hogy a raktárakból elhasználható zsírokat bocsássanak ki, ezzel is a vércukorszintet stabilizálja. A kortizol hatására tehát több cukor van a véredben, ergó elfuthatsz a dinoszauruszok elől, vagy mégis eszedbe fog jutni a vizsga utolsó percében a helyes válasz.😂 Rövid távon tehát praktikus az emelkedett kortizol szint, hosszú távon viszont probléma.

Mi van akkor, ha folyamatosan magas a kortizolszin:
– akadályozza a hosszú távú memóriát, gátolja a tanulási folyamatokat🤓
– izomtömeg csökkenés, hiszen azt üzeni a kortizol a testnek, hogy törje szét a fehérjéket, hogy energiaként azok is felhasználhatóvá váljanak (így tuti nem ér el a dínó). Ha a fehérje raktárak kifogynak, jön a meglévő izomzat.💪💪💪
Fontos tény: a túledzés is állandó, krónikusan magas kortizol szintet eredményez, úgyhogy ésszel!!!!!
– gyengül az immunrendszer.
– ha a stressz az életünk, mindennapjaink részévé válik, az a hormonrendszer működésén is meglátszik. A tartós magánéleti konfliktusok, vagy munkahelyi stressz leküzdéséhez a szervezet folyamatosan több stressz hormont termel. Az állandó készenlét, a folyamatos igénybevétel miatt a mellékvese tartalékai kimerülnek. A kortizol szint csökkenésének első jele a fáradtság. Ilyenkor reggel is nehezen ébredünk, napközben is nyomottabbak vagyunk, lehangoltabbak lehetünk. Romlik a stressztűrő képesség, szorongás, ingerlékenység, alvászavarok jelentkezhetnek, előfordul erős evéskényszer (különösképpen cukor- és szénhidrátéhség, főképp délelőtt és délután)

Hogyan javíthatjuk a kortizol szintet?
– A kortizolt inkább az életmóddal javíthatjuk, nem étkezéssel. A sportolás-pihenés egyensúlyát szükséges megtalálni a magunk számára. A legnagyobb ellenség a stressz, az aggódás, a félelmeink, a túl sok edzés, a túl sok munka, a túl kevés pihenés.
– a fény hatással van a kortizol szintre. Ezért este kerüljük a kék fényt (digitális eszközöket), vagy ha ez lehetetlen, akkor narancssárga szemüveggel csökkentsük annak hatását.
– a halolaj segít megakadályozni a magas kortizol szint kialakulását.
– A szabadidő kincset ér, töltsük hát olyan tevékenységgel, ami fejleszti az elmét és csökkenti a stresszt.
– az érem másik oldalaként meg kell említenünk azt is, hogy a legtöbb ember kikapcsolni sem tudja az elméjét. A pihenés valóban pihenést jelentsen, ne tévézz és ne folytass olyan hasztalan tevékenységet, amely nem köti le a figyelmedet. Tölts némi időt meditációval vagy imával, és összpontosíts az életed pozitív aspektusaira és azokra a dolgokra, amelyekért hálás lehetsz!

A hála olyan érzés, amelyet sajnos nagyon ritkán érzünk, és ha kicsit odafigyelünk magunkra mondjuk egy napig rádöbbenünk, mennyi mindenért lehetünk hálásak!