- Lassú felszívódású szénhidrátok : Ezek képezik az étrend alapját, gerincét. A nevükben is benne van, hogy lassú felszívódásúak, vagyis nem emelik meg a vércukorszintet/nem váltanak ki nagy inzulin terhelést.
PL: teljes kiőrlésű liszt, rozsliszt, zabliszt, barna rizsliszt, kölesliszt, hajdinaliszt, Graham-liszt, Korpovit keksz, Gullon élelmi rostban gazdag diabetikus keksz/többgabonás reggeli keksz – barna rizs, vadrizs, kamut, teff, basmati rizs, köles, hajdina, kuszkusz, bulgur, amaránt, quinoa, teljes kiőrlésű tészta, durum tészta, árpagyöngy – nyers zöldségek – olajos magvak
- Gyors felszívódású szénhidrátok : Jelentősen megemelik a vércukorszintet, és/vagy nagyfokú inzulinválaszt váltanak Ebből adódik, hogy csak bizonyos mennyiségben, és csak bizonyos időpontokban lehet ezeket fogyasztani.
PL: fehér liszt és a belőle készült pékáruk (kenyér, kifli, tészta, zsemle), tej, gyümölcsök, gyümölcslevek, befőttek, kompótok, lekvárok, szörpök, mártások, összeturmixolt/lereszelt és túlfőzött zöldségek, üdítőitalok, szőlőcukor, kristálycukor (nádcukor/cukorrépa/szacharóz), méz, karamell, juharszirup, agávé szirup
A hasznosítható CH minden grammja 4,1 kcal (17,2 kJ) energiát szolgáltat szervezetünk számára.
CH Szerepe: az izomműködés, az agyi működések, a memória, a tanulási folyamatok, a koncentrációs képesség, a vegetatív idegrendszer, a veseműködés, a sebgyógyulás, illetve a hormonális működés területén van. Fontos tápanyagai a vörösvérsejteknek, egyes fehérvérsejteknek, a csontvelő sejtjeinek és az agysejteknek.
CH Fajtái: egyszerű CH= cukrok= PL: a gyümölcsökben, a mézben, a tejben, illetve egyes zöldségekben fordulnak elő.
összetett CH= poliszaharid, oligoszaharid. PL: csicsóka, a tej, a zabpehely, a banán, a cikóriagyökér, a hüvelyesek (bab, borsó, lencse, szója), a hagymafélék, az articsóka, a búza vagy az érett sajtok tartalmaznak oligoszaharidokat. Az oligoszacharidok közül egyesek ún.prebiotikus hatással is bírnak: a szervezetre jótékony hatású (probiotikus) bélbaktériumokműködését, szaporodását segítik. (itt jegyzendő meg, hogy biza eközben bélgáz termelődik. Nem is kevés. :-))
FONTOS: A finomított cukrok közé soroljuk a barna-, nád-, répacukrot is, ezek összetételükben nem igen térnek el egymástól, a kevésbé feldolgozott formák valamennyi ásványi anyagot tartalmaz(hat)nak, de ez nem jelentős mennyiség!
CH Raktározása: az emberi szervezet a szénhidrátok raktározására csak kis mértékben képes az izmokban és a májban, glikogén formájában.
A feleslegben bevitt szénhidrátok túlnyomó többsége zsírrá alakulva a zsírszövetben raktározódik!!
CH Felhasználása: Az emberi szervezet a szénhidrátokat glükóz formájában használja fel.
Az élelmi rostok. A táplálékokban lévő nem emészthető poliszacharidokat nevezzük élelmi rostoknak.
Hatása:
- Elősegítik a jó bélműködést, és/vagy hozzájárulnak a vér koleszterinszintjének és glükózszintjének csökkentéséhez.
- Táplálják a bélfalat, segítve ezzel épségének, ellenállóképességének megőrzését.
- Fontos alapját képezik a szív- és érrendszeri betegségek (többek között az emelkedett koleszterinszint), valamint a cukorbetegség kezelésének.
- A vastagbél daganatos betegségeinek kockázatát csökkentő és kezelő étrendnek is fontos része, mivel hatására a bélrendszerben lerakodódott salakanyagok és az elhalt hámsejtek is könnyebben kiürülnek. A rostok csökkentik a széklet bélben való áthaladásának idejét, így a rákkeltő anyagok kevésbé tudják kifejteni negatív hatásukat. A tranzitidő csökkenése lazább székletet eredményez, amely segít a székrekedés megelőzésében és kezelésében is.
- Nagy vízkötő képességük révén folyadék hatására megduzzadnak, így telítő értékük révén ideálisan alkalmazhatóak a testtömegcsökkentő étrendben is.
Forrása: a zöldségek, gyümölcsök, száraz hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült termékek.
Fajtái: vízben oldódód, és vízben nem oldódó.
- vízben nem oldódó rostok= elősegítik a jó bélműködést, mivel vízkötő képességüknek köszönhetően növelik a béltartalom térfogatát, gyorsítják a táplálék bélcsatornán keresztül történő áthaladását, és ezzel megkönnyítik a rendszeres székletürítést.
Forrása: a teljes kiőrlésű gabonatermékek, különösen a teljes kiőrlésű gabonapelyhek, müzlik, a búzakorpa, az olajos magvak, egyes gyümölcsök és zöldségfélék, a hüvelyesek, valamint a diófélék.
- vízben oldódó rostok= részben feloldódnak a vízben, és oldatuk lehűlésével gél keletkezik, amit a vastagbélben élő bélbaktériumai képesek lebontani, hasznosítani.
Forrása: birsalma, alma, ribizli, egres, szőlő), a zöldségek közül a sárgarépa, cékla, sütőtök, burgonya, csicsóka, valamint a zab- és árpapehely.
A szénhidrátok fajtái és forrásaik összefoglalása
Csoport | Tagjai | Természetes forrása |
Monoszacharidok (egyszerű cukrok) | Glükóz (szőlőcukor) | A szervezet minden szénhidrátot és egyéb energiahordozót végső soron glükózzá alakít, közvetlenül csak ezt tudják fölvenni majd energiává alakítani a sejtek |
Fruktóz (gyümölcscukor) | Gyümölcsök. | |
Galaktóz (nyákcukor) | A tejcukor (laktóz) alkotórésze | |
Diszacharidok (2 cukoregység) |
Szacharóz (répa- vagy nádcukor) | Cukorrépa, cukornád, gyümölcsök, asztali cukor (kristály-, kocka-, porcukor) |
Laktóz (tejcukor) | Tej és tejtermékek | |
Maltóz (malátacukor) | Sörcefre, malátakávé, különböző növények | |
Cukoralkoholok | Izomaltit, szorbit, maltit, dulcit, xilit (nyírfacukor) | Zöldségek, gyümölcsök, egyes diétás termékek |
Oligoszacharidok (összetett szénhidrátok – 3-9 cukoregység) |
Maltodextrinek | Kereskedelmileg állítják elő |
Raffinóz, sztachióz, frukto-, galakto-, malto-, xilo-oligoszacharidok | Egyes hüvelyesek, gabona- és zöldségfélék, tej | |
Poliszacharidok (összetett szénhidrátok – több, mint 9 cukoregység) | Keményítő (amilóz, amilopektin) | Gyökérzöldségek, gabonafélék, egyéb keményítőtartalmú növények energiaraktára |
Glikogén | Az állati szervezet szénhidrát-raktározási formája (máj, izom) | |
Cellulóz, pektinek inulin,növényigumik, nyálkák |
Élelmi rostok összetevői Emészthetetlen ballasztanyagok Elfásodott növényi részek, növényi támasztószövetek Gyümölcsök, sárgarépa, egyes gabonák Csicsóka, hagymafélék, különböző növények |
Nagyon fontosak tehát a Ch-ok, ne tekintsük őket “bűnösöknek”, csak figyeljük, mikor melyiket fogyasztjuk. Életmódváltó csomagjaink részeként mi is személyes ( telefonos vagy messengeren történő ) segítséget nyújtunk, hogy személyreszabottan összeállíthatsd étrendedet, természetesen az egyéb nagyon fontos kiegészítőket is figyelembe véve.
Keress minket bizalommal! Nekünk már sikerült. NEKED IS FOG !!