Szerintem a legfinomabb akkor lesz a sütőtökkrémleves, ha sült tökből készül. Akkor jönnek ki az igazán édes, karakteres ízek, és lesz valóban krémes, ízletes, rikítóan narancsos színű a levesünk.
Pikáns borssal vagy akár chilivel, rá ropogós tökmaggal, mellé esetleg egy rozsos pirítóssal: már el is készült a hideg tél egyik legfinomabb forró levese, ami legalább szép színes fogás, és nem olyan randa szürke, mint most ez az évszak.

Hozzávalók:

– 1 közepes sütőtök (olyan 1 kg körüli)
   Itt zárójelben megjegyzem, hogy én egy nagyobbat
   vettem, kb. 2 kilós volt, és a fele ment levesbe, a felét
   pedig megesszük.
– 1 nagy fej vöröshagyma
– 2-3 evőkanál kókuszolaj vagy olíva olaj
– fél evőkanál méz
– 2 bögre víz
– háromnegyed bögre főzőtejszín (2 dl)
– fél mokkáskanál őrölt fekete bors
– 12-13 mokkáskanál só
– negyed mokkáskanálnyi őrölt chili por (én most
   kihagytam), helyette 1 füstölt kockát dobtam bele.

Elkészítése:

1. A sütőtököt kettévágjuk, kikaparjuk a magjait.

2. Kétszáz fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés
    programon, körülbelül egy-másfél óra alatt puhára,
    pirultra sütjük őket.

3. Ha egy picit meghűltek, akkor kikaparjuk őket a
    héjukból.

4. Az olajon az apróra vágott vöröshagymát üvegesre
    pároljuk, majd hozzáadjuk a mézet, egy perc múlva a
    tököt, és egy picit összepároljuk őket, egy-két percig
    csupán. Ezután hozzáadunk másfél bögre vizet,
    összeforraljuk, félrehúzzuk a tűzhelyről, és mixerrel
    pürésítjük.

5. Keverünk hozzá további fél bögre hideg vizet, majd jöhet
    a tejszín, amit szintén a mixer segítségével adagolunk
    hozzá kisebb dózisokban, nehogy összeugorjon a hő
    hatására. Tehát lassan csorgatjuk, közben folyamatosan
    turmixoljuk.

6. Mehet vissza a tűzhelyre, ahol takarékon főzve,
    folyamatosan kevergetve hozzáforraljuk a fűszereket, és
    annyi vizet, hogy elérje a számunkra tökéletes
    sűrűséget.

7. Most jön a kóstolás: fűszerezzük a saját szánk ízére,
    lehet borsosabbra, csípősebbre. Ami fontos, hogy a
    tökök cukortartalma változó, így a só, az a mi
    reszortunk, arra nincs pontos mennyiség. A lényeg az,
    hogy az édes és a sós legyen egyensúlyban, vagyis, ha
    nagyon édes a leves, akkor sózzuk bátran, hiszen ez egy
    édesség

8. Forrón, pirított tökmaggal, valamint ropogós pirítóssal
    tálaljuk (legalábbis ebédre. Vacsora estén a pirítós
    marad a zacskóban)!

Tökmagot vehetünk, készen, pirítva, sósan, de mi magunk is megpiríthatjuk. Nem kell alá semmilyen zsiradék, csak szárazon, egy serpenyőben pirítsuk, közben folyamatosan rázogassuk, míg szépen pattogni nem kezdenek, és meg nem pirulnak

Jó étvágyat!