Rágódás…

Ma azon kaptam magam, hogy rágódom… Újra és újra előveszek egy témát, és „csócsálom”.

Nehéz ellenállni ennek a kísértésnek. Ilyenkor az kattog a fejemben, hogyha sokat töprengek egy dolgon, vagy azon, hogy mi mért is történik velem, akkor megoldom a problémát és megkönnyebbülök. Ez azonban csak látszólag segít a gondokon.

Az ártalmatlan elmélkedés az más. Ott egy fajta kíváncsiság kielégítése történik, filozofálgatás arról, miért történnek a dolgok egy bizonyos módon. Ez is okozhat egy egészséges diszkonfort érzést, de a rágódás borzasztó! Mert a stressz még jóval azután is ott dolgozik bennünk, miután a stresszt kiváltó ok már megszűnt, méghozzás akár magas vérnyomás, felgyorsult szívdobogás és magas kortizolszint formájában. (a magas kortizol káros hatásairól egy korábbi cikkemben írtam).

Akik sokat rágódnak dolgokon, hajlamosabban a depresszióra és a szorongásra, s ennek következtében rövidebb telomerekkel rendelkeznek. (a telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. Úgy kell elképzelni, mint a cipőfűző végére erősített műanyag védőkupakot. A telomerek szerepe az, hogy védjék a kromoszómák végeit az osztódások során. A sejtek lehetséges osztódásainak száma a telomer hosszától függ. Éppen ezért a telomerek az egyik alapvető tényezőt jelentik az öregedés komplex folyamatában.)

Nagyon valószínű, hogy Ti is éreztetek már ilyet, és szerettetek volna változtatni rajta. Ez azonban nem ilyen egyszerű. Először is azonnal befejezendő, hogy magunkat ostorozzuk negatív gondolataink miatt. Nem jó, ha elnyomjuk ezeket a gondolatokat, inkább a hozzájuk fűződő kapcsolatot alakítsuk át a hasznunkra. A tudatosság csökkenti a rágódást. Gondolataink kialakulását nem igazán tudjuk kontrolálni, azok csak jönnek. Naponta majdnem 65 ezer gondolat. De ha gyakoroljuk a tudatosságot, akkor rájövünk, hogy gondolataink 90 százaléka csak egy korábbi gondolat ismétlődése, és problémás gondolatainkkal is szembe fogunk nézni, és ezt mondjuk: „Ez csak egy gondolat. El fog halványodni”.

Ez a titka az emberi elmének. Ne higgyünk el mindent, amit gondolunk. Az egyetlen dolog, amiben biztosak lehetünk, az, hogy gondolataink folyton változnak. Tudatosításunk segít, hogy megértsük ennek az állításnak az igazságát.

Mára ennyit .. Szóval csak NYUGI! 😊)