Most hozok Nektek egy fontos vitamint, ami segít az egészséges testsúly kialakításában és megtartásában: ez pedig a

B-vitamin.

Arra ugyan egyetlen vitamin sem képes, hogy önmagában megszüntesse a súlyfelesleget, de ha hiányt szenvedünk belőlük, a fogyás jóval problémásabb lesz.
A B-vitaminokról szinte mindenki tudja, hogy az idegrendszer optimális működéséhez nélkülözhetetlenek, nélkülük az ember ingerült, feszült lehet. A stressz egyrészt, hosszú távon hízást okozhat, másrészt, a folyamatosan fennálló feszültség sokaknál kompenzáló evéshez, nagy mennyiségű, felesleges és üres kalória beviteléhez vezet.
Emellett, a B-vitaminok családja, főként a B6-, illetve a B12-vitaminok aktívan részt vesznek az anyagcsere folyamataiban, főként a fehérje-, illetve a szénhidrát anyagcserében.
A B12-vitamin segíti a vörösvérsejtek termelődését, ami a szervezet hatékonyabb energiafelhasználásához is hozzájárul – ami az edzéseken és a fogyáshoz is igen jól jön.
A B6 vitamin segít a szénhidrátot glükózzá alakítani, így megőrzi a normál vércukor szintet.
B6 vitamin ajánlott napi mennyisége= 2 miligramm
Az alternatív vitaminszemlélet alapján meghatározott ODA (optimális napi adag) szerint 10 – 100 mg piridoxin fogyasztása az ideális.
Hányingercsillapító tulajdonsággal is rendelkezik, erre a célra 50 – 100 mg napi fogyasztása javallott
B12 vitamin ajánlott napi mennyisége= 2,5 mikrogramm

Most jön egy izgalmas kérdés: elég-e, ha valaki szed multivitamint?

A válasz: NEM!
A Fogyás Ésszel oldalon a D vitaminról írtam. Ennek példájára, 200 NE (5 mikrogramm) van átlagosan a multivitaminokban, a napi ajánlott mennyiség 2-3000 NE !!!
A B vitaminok esetében kicsivel jobb a helyzet, de ott is végeztem összehasonlítást, és a legtöbb általam megvizsgált multivitamin a napi minimálisan ajánlott dózis max. 75 %-át tartalmazza.

Tehát összegezve, jó dolog, ha szed valaki multivitamint, hisz van több olyan nyomelem és ásványi anyag, amely benne van a kellő mennyiségben, de szükségesek mellé a monovitaminok. ( pl. B-vit, D-vit. C-vit )

Errl egy nagyon átfogó leírást készítettem, mely segít eligazodni a vitaminok és ásványi anyagok tengerében, ezt a hamarosan elkészülő csomagjaimban találjátok majd.

Addig is Ölelés mindenkinek, és irány Vitaminország!