A kakaó és a belőle készített csokoládé kicsik és nagyok kedvence. Különleges ízéhez azonban értékes hatóanyagok is társulnak, ezért valóban érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Csak éppen nem mindegy, hogyan!
A Komolyságok blogbejegyzéseim közt megtaláljátok a kakaóról szóló nagyon érdekes cikkemet. Úgy mutatom be a kakaót, ahogyan talán még nem láttad. (link)
Mire használjuk?
Hidegen készült, édes krémekhez is jó a nyers kakaó: avokádóval, banánnal, vagy például sült batátával (édesburgonyával) is passzol. Ez utóbbi tápanyagban gazdag szendvicskrémként is működik, és ha pirított és darált törökmogyorót és némi mogyoróolajat keverünk hozzá, azok hozzátesznek még egy kis nutellás élményt is.
Íme a nyers kakaós batátakrém ( édesburgonya) alapreceptje (1 kis üveghez):
Hozzávalók:
1 közepes batáta ( édesburgonya)
2-3 evőkanál nyers kakaópor
2-3 szem aszalt datolya
Kb 1 evőkanál kókuszolaj, vagy dióolaj, mandulaolaj
Kb 2 evőkanál kókuszkrém, vagy tejszín, növényi tejszín
Vaníliakivonat
Egy kevés őrölt fahéj
Pici só
Elkészítés:
A batátát megtisztítva, héjastul 200 Celsius fokos sütőben puhára sütöm.
Langyosan a héját lehúzva a datolyával, (növényi) tejszínnel, kókuszolajjal együtt botmixerrel pépesítem. Hablapáttal hozzákeverem a sót, a kakaóport és a fűszereket.
Steril üvegbe kanalazva egy hétig eláll.
Szuper finom!!