Kakaótúra, avagy ahogyan sosem láttad a kakaót!

A kakaó és a belőle készített csokoládé kicsik és nagyok kedvence. Különleges ízéhez azonban értékes hatóanyagok is társulnak, ezért valóban érdemes rendszeresen fogyasztani belőle. Csak éppen nem mindegy, hogyan!

A kakaó iránti szeretetünk régi időkre nyúlik vissza. Már Kolumbusz is ismerte és kedvelte, pozitív élettani hatásait azonban csak Hernán Cortés ismerte fel, aki aztán el is hozta magával az Óvilágba. A kakaó szervezetre gyakorolt hatásait Cortés a katonáin vette észre, akiknek a kakaó elfogyasztása után megnőtt a harci kedvük és az állóképességük is. A bennszülöttek körébe afrodiziákumként is használták. De vajon miben rejlik ereje?
A kakaó pozitív élettani hatásai valóban értékesek, minőségi formában fogyasztva, ezt bárki a saját bőrén is megtapasztalhatja.

Értékes tulajdonságait az alábbiaknak köszönheti:
– több mint 300-féle különböző értékes vegyületet tartalmaz
–  az ásványi anyagok és vitaminok bőséges tárháza,
   gazdagon megtalálható benne a foszfor, a magnézium, a
   réz és a kálium, valamint az A, B1, B2, B6, B12, D- és E-
   vitamin.
–  erős antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkezik, a benne
   lévő flavonoidoknak és polifenoloknak köszönhetően.
   Ezért hatásos alapanyag a szív- és érrendszeri, valamint
   a daganatos betegségek megelőzésében. A nyers kakaó
   ötvenszer több antioxidánst tartalmaz, mint például
   kékáfonya, ezzel az immunerősítő hatása kiemelkedő
– teobromin- és nem túl magas koffeintartalmának
   köszönhetően élénkítő hatású, serkenti a mentális
   aktivitást. Ezért tud hatásos lenni megerőltető szellemi
   tevékenység, vagy éppen a vizsgaidőszak alkalmával.
– kevesen tudják, de a kakaónak kb. 20 százaléka élelmi
   rost, ami segítheti az emésztést

Kakófajták
A kakaónak három fajtáját különböztethetjük meg. A kakaó királyának a Criollo kakaót nevezik, mely kicsit kesernyés, de rendkívül zamatos és lágy ízű. A termelés kb. 85 százalékát adja a Forastero kakaófajta, mely kevésbé zamatos, viszont kesernyésebb ízű. A Trinidadról származó Trinitario fajta az előző kettő hibridje, jellegében viszont inkább a Criollora emlékeztet. Ma Afrikában termelik a legtöbb kakaót, Magyarországra a legnagyobb mennyiségben Elefántcsontpartból érkezik.

Az elmúlt években egyre több helyen bukkantak fel a nyers kakaóról szóló örömódák, amelyek igyekeztek rádöbbenteni arra, hogy a feldolgozott, finomított kakaó valójában jóval kevesebb tápértékkel bír.

A kakaófa termésének szüretelését követően a magokat, vagy babokat a gyümölcshússal együtt kiütögetik, és néhány napon át érlelik, azaz fermentálják. Ezt követően – ideális esetben – napon szárítják. Itt vége is van a nyers kakaó előkészítésének: a babokat egészben, töretként, vagy porrá őrölve csomagolják: ez a raw cacao. A színe halványabb, és lehet szürkésebb, de lehet vörösebb is, mint a feldolgozott kakaóé.
A feldolgozás következő fázisában a szárított kakaóbabokat 120-140 fokon megpörkölik. Ez sok ízjegyet ad a babokhoz, ugyanúgy, mint a kávészemek esetében. A hőkezelés a beltartalmi értékek egy részét elveszi, de hozzáadja a kakaó imádnivaló ízét. Nagy különbség van tehát a nyers és a pörkölt kakaóíz között, míg az előbbi kevésbé karakteres, kesernyés, van, és lehet kicsit savanykás is, az utóbbi pedig – hát – gyerekkorunk óta fogva tart.
A pörkölést követően a babok keserű héját eltávolítják, hogy még inkább csak az aromadús mag maradjon meg. A finomítás során a kakaó még adalékanyagokat, stabilizátort, cukrot kaphat.

Nyers kakaót bio- és reformboltokban lehet kapni. Őszintén szólva érezni lehet a különbséget a nyers és a feldolgozott között, az előbbivel többet kell trükköznöm, hogy hasonló ízt kapjak. Ugyanúgy, ahogyan az étcsokoládé, ez is kissé élénkítő hatású, ezért kétéves kor alatt nem javasolt, és azután is kisebb koncentrációban, este lehetőleg ne fogyasszák a gyerkőcök.

Mire használjuk?
Hidegen készült, édes krémekhez is jó a nyers kakaó: avokádóval, banánnal, vagy például sült batátával is passzol. Ez utóbbi tápanyagban gazdag szendvicskrémként is működik, és ha pirított és darált törökmogyorót és némi mogyoróolajat keverünk hozzá, azok hozzátesznek még egy kis nutellás élményt is. Fincsi receptért irány az Étkein, “Kakaótúra ” cikke