Gyakran merül fel a kérdés, hogy hogyan legyen összeállítva egy egy étkezés.

Van néhány alapelv, amit érdemes figyelembe venni, itt most egy fontos dolgot írok le.

A „Mit-mivel egyek” kérdéskör fontos része az egészséges táplálkozásnak. Ennek most egy részére térnék ki: a gyümölcs-zöldség kapcsolatára, mert erről volt egy kérdés felém a napokban.

Tehát: Az érett, friss gyümölcsök könnyen hasznosítható, jól felszívódó cukorféleségeket tartalmaznak, így az emésztés, kiválasztás könnyen, gyorsan, kis energiaráfordítással történik. Ezért van az, hogy a gyümölcs élénkít, míg a főtt étel inkább elálmosít. Ezzel szemben a zöldségekben a cukrok keményítő formájában vannak jelen, melyek megemésztéséhez hosszabb időre van szükség. Hőkezelés esetében ez az idő ugyan lecsökken, de még mindig több, mint a gyümölcsöknél.

Ha egy étkezésen belül fogyasztjuk a zöldségeket és a gyümölcsöket, akkor a zöldség erjedni kezd a gyomorban, az erjedés hatására alkohol keletkezik, ami savasodást idéz elő, a méregtelenítő szervekre nagyobb feladat hárul, a szervezet többletmunkát kénytelen végezni.

Tehermentesítsük szervezetünket, különítsük el egymástól a zöldség- és gyümölcsfogyasztást!