Nemrég egy kedves barátnőm írta az előző bejegyzésemre, hogy Ő biza éhes a B vitamintól. Nagyon örültem ennek a hozzászólásnak, mert ma pont erről akartam bővebben írni.

Előre szólok, hosszabb lélegzetvételű lesz, de szerintem megéri elolvasni.

Ezerszer feltett és kérdés, hogy ha valaki elkezd vitaminokat szedni, vajon meg fog-e hízni. Különösen a B-vitaminokkal kapcsolatban terjedt el az, hogy ha valaki elkezdi szedni őket, akkor számíthat némi testsúlynövekedésre.

Lássuk első körben, mit is nevezünk tápanyagoknak.

Makrotápanyagok a fehérjék, a szénhidrátok és zsírok, mikrotápanyagok a vitaminok, ásványi anyagok ill. nyomelemek. Tehát a vitaminok is tápanyagok, igen. Azonban a két csoport között van egy hatalmas különbség: a makrotápanyagoknak van kalóriaértékük (1g fehérje, és 1g szénhidrát egyaránt 4-4 kalóriát tartalmaz, míg egy gramm zsírban 9 kalória van.), míg a mirotápanyagoknak nincsen. A cikk témáját tekintve itt már gyakorlatilag eldől a dolog: ha a vitaminoknak nincs kalóriaértékük, akkor önmagában az, hogy valaki vitaminokat szed, de az étrendje változatlan marad, nem szabad, hogy bármiféle változást idézzen elő a testsúlyban.

De a vitaminoktól nagyobb lesz az étvágyam, és így többet eszem, nem?

Egyrészt, még ha ez ebben a formában igaz is lenne, ez sem kellene hogy azt jelentse, hogy szükségszerűen többet muszály enni. Mert életmódváltásnál ugye van egy aprócska tényező, az akaraterő. Az életmódváltás nem arról szól, hogy amikor megéhezel, eszel egy hatalmasat – még ha ezt nagyvonalúan rá is lehet fogni adott esetben egy multivitaminra vagy B-komplexre.
De van egy másik probléma is. Az, hogy ez a kijelentés ebben a formában téves, azaz minimum hiányos. A B-komplexektől, vagy komplett multivitaminoktól NEM lesz szükségszerűen nagyobb az étvágyad.

Amennyiben súlyosan vitaminhiányos állapotban voltál – és tény, hogy ez manapság sajnos gyakoribb, mint hinnéd – akkor előfordulhat, hogy a vitaminok rendbe teszik az étvágyadat. Tehát ha korábban étvágytalan voltál, akkor ezt az állapotot igenis helyre lehet tenni a megfelelő vitaminbevitel biztosításával. De érzed a különbséget? Étvágytalanságból visszakerülsz egy normál, mondhatni egyensúlyi állapotba. Ha neked nincs gond az étvágyaddal, akkor NEM fognak a vitaminok ehhez képest étvágynövekedést okozni! Márpedig ez az, amitől mindenki fél.

Na de a tápanyagok felszívódása? Azt nem javítják a vitaminok?

De igen, amennyiben ezzel korábban problémád volt. Hasonlóan az étvágytalansághoz, amennyiben vitaminhiányos állapotban voltál, valószínűleg a bélflórád sem működött kielégítően. A kettő össze is függ egymással. A tápanyagok felszívódása így nyilván messze volt a tökéletestől (nem is hinnéd, milyen összefüggés van egyes vitaminok, ásványi anyagok és a bélflóra egészsége között – később erről is fogok írni, mert megér egy misét). De egyrészt nem valószínű, hogy egy túlsúlyos állapot esetén ezzel van a legnagyobb probléma, másrészt a tápanyagok elégtelen felszívódása egy nemkívánatos állapot, melyet korrigálhatsz a megfelelő vitamin ellátottsággal, így kerülve egy “normál” állapotba.
Azonban ha ezzel nem volt korábban gondod, akkor nem fognak csak a vitaminok hatására a tápanyagok “extra jól” felszívódni, hogy ezzel neked mindenféle súlyproblémákat okozzanak 🙂

ÖSSZEGEZZÜK TEHÁT
· A vitaminoknak nincs önálló kalóriaértékük, így változatlan étrend mellett a vitaminok szedése nem okozhat, és nem is       okoz testsúlynövekedést
· A vitaminok a hiányukból fakadó étvágytalanságot képesek megszüntetni, ha gondoskodunk megfelelő pótlásukról
· A vitaminok nem okoznak számottevő, úgymond „mérhető” étvágynövekedést azoknál, akiknek nem volt gond korábban     az étvágyukkal
· A B6 vitamin (piridoxin), egyéb jótékony tulajdonságai mellett pont, hogy szénhidrát- és zsíranyagcsere serkentő hatású és enyhíti a kényszeres evésre való hajlamot is!! A B6 vitamin segíti a magnézium felszívódását is.(ezért teszik bele)
· Azonban amennyiben a B-vitaminok mellé nem szedünk más vitamint, felborulhat az anyagcserénk, és valóban nőhet a testsúly. De ezt nem a B-vitaminok, hanem a felborult anyagcsere, a többi vitamin hiánya miatt megnőtt étvágy váltja ki. Tehát ami fontos: a megfelelő arányok betartása.
· A B-vitaminok szorosan kötődnek egymáshoz, együtt alkalmazva erősítik egymás hatását. A B-vitaminok kifejezetten javasoltak fokozott szellemi és fizikai munkát végzőknek, segítik az anyagcsere folyamatokat, a szénhidrátok, fehérjék és zsírsavak szintézisét és lebontását. A leghasznosabb vitaminok közé tartoznak, használatukkal elkerülhető az idegesség, izomgyengeség, álmatlanság, végtaggörcs, idegrendszeri problémák, szívgyengeségek, vérszegénység, bőrbetegségek.

Ne félj tehát biztosítani szervezeted számára a megfelelő mennyiségű és minőségű multivitaminokat! Hidd el, csakis hasznodra válnak, hiszen egészségre gyakorolt hatásuk mellett olyan, számunkra nem elhanyagolható területeken is hasznosak, mint pl. a haj, a bőr és a körmök egészsége.

Plussz két TIPP:
Mi mindig este vesszük be a B vitamin komplexet, mert így elkerülhetjük, ha mégis lenne tőle éhségérzet, egyúttal kihasználjuk a B6 vitamin nyugtató hatását is egy pihentetőbb alvás reményében.
Ez az éhségérzet-probléma is pontosan olyan dolog/sztereotípia, mely “fejben dől el”. Pontosan ezektől a régi, berögzült és számunkra káros szokásoktól segít megszabadulni programunk egy része, mely az elmével foglalkozik. “Titkaink” blogbejegyzéseinkben többet is olvashatsz erről. 

Addig is Ölelés.