A stressz és a fájdalom megtapasztalása elkerülhetetlen része az életnek.

Érdekel egy gyors technika, amivel kicsit visszarángathatod magad a depi-lejtőről?
Akkor csináld meg ezt a gyakorlatot. NE CSAK OLVASD EL, CSINÁLD IS MEG!!

Nagyon sok kutatás foglalkozik a megfelelő stressz reakciók kialakításával, mivel bebizonyosodott, hogy ha képesek vagyunk javítani a stresszhez való hozzáállásunkon, akkor javul az életminőségünk, telomerjeink lassabban rövidülnek.
Egy ilyen gyakorlat a rövid légzőgyakorlat. (A légzés pozitív hatásairól és 1-2 légzőgyakorlatról már írtam Nektek, azokat érdemes most visszakeresni, ha nem gyakorlod őket rendszeresen. )
Az MBCT ( mindfulness-based cognitive therapy), vagyis a tudatos jelenléten alapuló kognitív terápia kitalálói olyan módszereket fejlesztettek ki, melyekkel a jelenbe ( létező módba ) kerülhetünk. Ilyen a légzés is, hiszen lélegezni nem lehet a múltban, sem pedig a jövőben, az csak a jelenben lehetséges.

A gyors légzőgyakorlat a következő:

1. Légy a jelenben!
Ülj egyenesen, csukd be a szemed, kezd egy hosszú be-és kilégzéssel. Ezzel a tudatossággal tedd fel a következő kérdéseket: „Mit tapasztalok most?, Milyenek a gondolataim? Milyenek az érzéseim? Mit érzek a testemben? „ Várj a válaszokra. Figyelj milyen érzések jönnek a felszínre, figyeld meg, van e olyan, amit el szeretnél nyomni. Fogadd gyengéden az érzéseidet, azokat is, amelyeket nem szeretsz, és adj nekik elég teret, hogy megjelenhessenek a tudatodban.

2. Koncentrálj!
Irányítsd most a figyelmedet a légzésedre. Figyelj meg minden be-és kilégzést. A légzésed legyen mély, legalább 3-4 ütemre lélegezz ki-be. Tekintsd a légzésed egyfajta horgonynak, ami a jelenben tart. Figyeld a csendet, ami ott rejlik benned mindig minden gondolatod mögött. Ez a csend lehetővé teszi, hogy megéld a „puszta létezés” módot.

3. Terjeszd ki a figyelmedet!
Érezd, hogy a figyelmed egy mező, mely körbeveszi először a légzésed, majd az egész tested. Tudatosítsd magadban a testtartásodat, a kezedet, lábujjadat, az arcizmaidat. Próbálj oldani minden feszültséget Köss barátságot minden érzéseddel, és bánj velük kedvesen. Ilyenkor rendezzük a gondolatainkat és megengedjük nekik, hogy az elménkben időzzenek, abban a tudatban, hogy tovább fognak vonulni. Most figyelj magadra, arra a lényre, ami te vagy ebben a pillanatban.

Ez a pici megpihenés megnyugtatja a tested, és a segítségével jobban tudod majd kontrollálni a stresszre adott reakcióidat. Eltereli a gondolataidat önmagadról és a „cselekvő módról”, és a „békés létező mód” felé vezet.

A nyugalmunk érdekében néha sokkal egyszerűbb megváltoztatni a légzésünket mint megváltoztatni a gondolatainkat. !!

Ez egy gyors módszer, hozok még Nektek ilyet, ami szintén segíthet. Szlogen: NYUGIBOGYÓK HELYETT…😉😁