NYUGI!

Csak könnyedén az ünnepek után!

Az ünnepek alatti habzsolás és a mozgás hiányának következménye akár plusz 2-4 kg súlyfelesleget is jelenthet. Ezért sokan drasztikus fogyókúrába kezdenek, hogy minél előbb leadják a felszedett kilókat, azonban ezzel a túlevésnél nagyobb károkat okozhatunk a szervezetünknek. Az internet tele van a különböző típusú diétákkal, melyek közül sok rendkívül brutális ételmegvonásokat javasol.

De vajon tényleg ez lenne a megoldás???

Sokan azt hiszik, ha minél kevesebbet esznek, annál kevésbé híznak. Viszont, ha túl kevés kalóriát fogyasztunk, akkor éhezünk, lelassul az anyagcserénk, a szervezetünk pedig raktározni kezd, és amint visszaállunk a normál étkezésre, újra felszöknek a kilók. Ezt nevezzük jojó-effektusnak.
A koplalás ezért nem ajánlatos a súlyfelesleg leadására, azonban akadnak megfelelő megoldások is. A sportkedvelők még mindig szerencsésebb helyzetben vannak, mint azok, akik nem tudják rászánni magukat a mozgásra. A sportolással ugyanis gyorsabban megszabadulhatunk a zsírpárnáktól, és a közérzetünkre is jó hatással van. A mértékletességet az étkezésben és a testmozgást nem úgy kell tekinteni, mint az ünnepek utáni gyors segítséget, hanem mint alapvető életmódot.

Az éhség frusztrál!

A szervezetednek tápanyagokra és energiára van szüksége – különösen télen, az év végén, amikor ünnep jön ünnep után, de mondhatjuk, stressz jön stressz után. Ha pedig éhes vagy, attól csak feszültebb leszel, és annál jobban kívánsz valami zsírosat, nehezen emészthetőt vagy édeset, ami még jobban frusztrál – kész ördögi kör. De akkor mit egyél?

A lényeg: legyen benne sok zöldség és főzelék, párolva, roston sütve, salátának. Kevesebb (1 adag, nyersen kb. 10 dkg) hús, és még kevesebb zsiradék. Ügyeljünk a rejtett zsírokra, melyek a sajtokban, felvágottfélékben rejtőznek!!
A könnyű étkek esetében csupán a zsírosabb húsfajtákat (például a sertést, kacsát, libát stb. és a belsőségeket), a szénhidrátban bővelkedő köreteket (sült krumpli) kell mellőzni, és helyette az egészségesebb (szárnyasok, pulyka stb.) húsféleségeket ajánlott a menüsorba felvenni, természetesen sok-sok párolt zöldséggel elkészítve.

A „konyhatechnológiai” módok is legyenek ilyenkor gyomrot kímélőek: például ne bő zsiradékban süssük meg a húsokat (mondjuk amúgyse, ha lehet, s legalább büdi olajszag sem lesz ), inkább alufóliában vagy grillen, s olyan edényekben, amelyek használatához nem vagy alig kell zsiradék. Akkor is növényi (napraforgó vagy olíva) olajat használjunk sütő- és főzőzsírok helyett.

Köretnek bármilyen húsételhez kiválóak – és persze egészségesek – az enyhén párolt, roppanós zöldségek, és a telítetlen zsírsavakban gazdag olajjal (olíva), valamint a sok vitamint és ásványi anyagot tartalmazó magvakkal (dió, mandula, mogyoró stb.) készült zöldsaláták.

Összeállítottam egy listát, amivel kicsit könnyebbé tehető az ünnepek utáni „gyomorkitágult” időszak, ezt az Etkein című blogomban “Tökegyszerűen” címmel találjátok.