Most gondolom felhördülsz, de olvasd végig, és megértesz!

Itt a lényeg azoknak, akik nem szeretnek sokat olvasni: kell a nap, 10-15 óra között, fényvédő nélkül, mert akkor a nagyobb az UVB sugárzás, ami segít a D3 vitamin termelődésében. Vagy szedj napi 2000 NE D-vitamint 1000 mg Kalciummal. PONT.

Na, akkor most azoknak, akiket érdekel a MIÉRT:

Befolyásoló tényezők:
– a fényvédő krémek vagy az árnyékolás 97–99%-kal csökkenti a bőrben a D-vitamin képződését.
– A kor és a bőrpigmentáció mellett befolyásolja ezt a folyamatot a földrajzi szélességi fok, az évszak és a napszak, a felhőzet, a légköri szennyeződés, a szabadban töltött idő, a ruházat stb. A 35. szélességi fok fölött november-február között nem képződik D-vitamin a bőrben. Ebben az időszakban Magyarországon sem lehet erre számítani.
– UV-A sugárzás hatására a D3-vitamin visszabomlik, tehát az UV-A sugarak csökkentik a bőr D3-vitamin szintjét.

 

Természetes bevitel:
– természetes összetevőként csak elenyészően kevés táplálék tartalmaz D-vitamint. D-vitaminban gazdagok a zsíros halak, a lazac, a tonhal és a tőkehal mája. (Amerikai mérések szerint a tenyésztett lazac D-vitamin-tartalma csak 10–25%-a a vadon élőnek)
– szomorú, de az orvosok többségétől, tankönyvekből és a médiából is arról tájékozódhatunk, hogy elég, ha pár percig enyhe napsütés éri az arcunkat és kézfejünket. Minden létező kutatás ennek ellentmond. Ahhoz, hogy picinyke D3-vitamint termeljünk, talán elég, de hogy legalább a D-vitamin szint egészséges alsó határát elérjük, ahhoz biztosan nem.

Menete:

– A nap UV-B sugarai hatására a bőrünkön és a bőrünkben lévő koleszterin származék átalakul D3-vitaminná. Ez utána 2-3 nap alatt szívódik be a véráramunkba, már ha nem mossuk le. A véráramunkba jutott D3-vitamint utána a májunk, majd vesénk aktív hormonokká alakítja.
– A nap sugarai közül az UV-B csak akkor jut el hozzánk, ha a nap beesési szöge elég magas, nem felhős az ég, nem túl nagy a légszennyezettség és nem használunk napvédő krémet. Az UV-A sugarak viszont nem ilyen „kényesek”, azok még a felhőkön és ablaküvegen is átjutnak.
– Leégni viszont sosem szabad, az fokozza a bőrrák kockázatát és leégés után bőrünk akár hónapokig is képtelen lesz D3-vitamint szintetizálni.
A recept tehát nem egyszerű: napozzunk tűző napon minél gyakrabban és hosszabban, de mindig csak annyit, hogy le ne égjünk és kizárólag csak hideg vagy hűvös vízzel mosakodjunk utána még minimum 2 napig tusfürdő és szappan nélkül, ugyanis már a meleg víz is kimossa a bőrben képződött D3-vitamint, hát még a tusfürdők…( na jó, a testhajlatokat moshatjuk szappannal ).

Pótlása: Sokféle D-vitamin létezik. Lényeg, hogy D3 vitamin legyen, ne D2.
Növényi alapanyagokból csak D2 vitamin vihető be, s annak csak egy kis része tud átalakulni D3 vitaminná.
A D3-vitamint általánosan a birkagyapjún lévő zsiradékból (lanolinból) állítják elő úgy, hogy azt UV-B lámpákkal világítják meg. Ennek hatására képződik a lanolinban lévő koleszterin származékból D3-vitamin. Tehát gyakorlatilag napoztatott birkagyapjúzsírból vonják ki. Ez a legtermészetesebb, legolcsóbb és leggyakoribb előállítási módja.
Léteznek ún. vegetáriánus D-vitaminok is. Az egyiket gombák UV-B lámpákkal való megvilágításával állítják elő. Ez tök jó, de ez D2-vitamint eredményez, nem D3-mat. Valódi „vega” D3-mat pedig génmódosított baktériumok kőolajszármazékokkal való „megetetésével” állítanak elő. Ezt mondjuk inkább kihagyom…

Hogyan szedjük: a legfontosabb, hogy zsiradékot is tartalmazó étkezéskor vegyük be. Lehetőleg reggel vagy nappal.

Mennyit szedjünk: Egy kaliforniai kutatásban azt állapították meg, hogy azok a résztvevők, akik nem kaptak min. 3500NE D3-vitamint, azok D-vitamin hiányosak maradtak. Ne lepődjünk meg, hogy az itthon és az EU-ban kapható D3-vitamin készítményeken sokkal alacsonyabb ajánlás szerepel. A hivatalos ajánlás ugyanis kb 1/20-a a hatásos dózisnak, 400NE. (A betegség túl jó biznisz sokaknak…orvoslátogató voltam, úgyhogy mondhatom. ).
Akik fél évig 10.000NE (=250mcg) D3-vitamint szedtek azok D-vitamin szintje is az egészséges határokon belül maradt. Nyilván nem kell túldozírozni, ezt azért írtam le, hogy ne féljünk tőle.
Tehát 2-4000 NE ajánlott, túlsúlyos embereknek fontos a magasabb dózis, ugyanis nehezebben szívódik fel a véráramba az esetükben.