A Fogyás ésszel csoportban felmerült egyérdekes kérdés a paradicsommal kapcsolatban. Hogy valójában savasít e, jobb nyersen vagy főzve, pürésítve? Illetve mikor jobb fogyasztani?

Picit körüljárom a témát.

Először is vigyáznunk szükséges arra, hogy ne keverjük össze szervezetünk savasodást a gyomorsav túltengésével (úgynevezett reflux).
Vannak élelmiszerek, melyek a gyomorsav termelődést fokozzák, tehát az arra érzékenyeknél gyomorégést idéznek elő, de ettől függetlenül lehetnek a szervezet számára lugosító hatásúak. Ilyen például a paradicsom.

Savtremelést fokozók:
– paradicsom
– citrusfélék
– szénsavas üdítők
– magas savtartalmú gyümölcslevek
– alkohol

A paradicsom, akárcsak a citrom, kívülről rendkívül savas (a héj), ami irritáló hatást válthat ki, ha túl sokat eszünk belőle. Esti fogyasztása nagy mennyiségeben az arra érzékenyeknél azért lehet kellemetlen, mert lefekvés után a termelődött gyomorsav visszacsoroghat a nyelőcsőbe, és ott felmaródásokat okozhat. 🤢

Nyers vagy főtt:

Kutatások kimutatták, hogy a szervezet likopin igényét legjobb valamiféle főtt paradicsomból készült szósz vagy mártás formájában kielégíteni, a likopin a paradicsom feldolgozott formáiból – például a paradicsompüréből – könnyebben szívódik fel.
A likopin a paradicsom piros színéért felelős. Ez egy természetes antioxidáns, amely védi a sejteket az öregedéstől. Az emberi szervezet nem képes a likopin előállítására, külső forrásból kell azt a szervezetbe bejuttatni.
Sokan vizsgálták a likopin hatását egyéb rosszindulatú daganatos megbetegedésekben is.
Egyes vizsgálatokban találtak pozitív hatásokat, másokban nem. Az eredmények ellentmondásossága mellett az is probléma, hogy ezen vizsgálatok döntő többsége nem volt megfelelően tervezett vagy kivitelezett. Például nagyon kis esetszámmal végezték, vagy nem zárták ki a különböző eredménytorzító hatások lehetőségét. Így ezeknek a vizsgálatoknak – bár a nagyközönség véleményének befolyásolására alkalmasak – a tudományos bizonyító ereje csekély volt.

Egyes esetekben a paradicsom fogyasztása kedvezőtlen is lehet. Köszvényes betegek egy része úgy tapasztalta, hogy a paradicsomevés rohamokat provokálhat.

A mai paradicsomok

A nagyüzemi paradicsomtermesztés érdekében olyan genetikai változatokat termesztenek, amelyeket éretlenül szednek le, majd a szállítás és tárolás közben az utóérés során kapják meg végleges színüket és ízüket. Ezek az “u”
(u-niformly, azaz egyszerre érő) mutánsok azonban alacsonyabb cukor- és likopintartalommal rendelkeznek, mint a mutációt nem hordozó paradicsom.

A paradicsom C-vitamin-tartalma viszonylag magas, 10 deka paradicsom a napi C-vitamin-szükséglet 17%-át fedezi, más vitaminokat, illetve ásványi anyagokat azonban csak kis mennyiségben tartalmaz.

Mindent összevetve tehát klassz zöldség (gyümölcs), érdemes fogyasztani!
Természetesen legjobb szezonálisan, szabadföldi paradicsomot vásárolni, és saját magunk elkészíteni belőle kedvenc paradicsomszószunkat vagy levesünket akár.