Foglalkozzunk most kicsit az elmével. Ahogyan Szilvi többször is leírta, programunk egyik legfontosabb alapköve: amit megértünk, azon könnyebben változtatunk !
Akkor nézzük a szokások természetét !🧐

Életünk nagy részét szokások alapján éljük. Reggel felkelünk, aztán irány a fürdőszoba, majd a reggeli és a munka … bla, bla, bla …
Mondhatod, hogy igen, ezt én is tudom, meg már a csapból is ez folyik… de mégis mi köze az életmódhoz meg a fogyáshoz ?
Nos, van egy mondás: ” A sikeres embereknek sikeres szokásaik vannak.” És miért is vagyunk itt ? Hát a siker végett. Mi sem egyszerűbb, mint olyan szokásokat kialakítani, amelyek sikeressé tesznek. Most éppen a fogyás és az életmódváltás területén ! Szuper igaz ?😉

Vagy mégsem ? Mondani könnyű, de megtenni …

Vizsgáljuk meg egy kicsit részletesebben ezt a témát.
Hogyan alakulnak ki szokásaink ?

Röviden, tömören és érthetően: történik egy jel ➡️ létrehozok egy eseményt ➡️megjelenik egy érzelem ➡️ rögzül a tudatalattiban . Ekkor még nem szokás.
Pl. kapok egy szelet csokoládét ( jel ), megeszem a csokit (esemény), ízlik-finom ( érzelem )
Aztán történik valami, ami olyan vagy hasonló, mint a jel ➡️ a tudatalatti az érzelem kiváltása végett “utasít” az esemény kivitelezésére, ➡️ létrejön az esemény, ➡️ átéljük az érzelmet. És mivel vágyunk újra az érzelemre, ezért keressük a lehetőséget a szokást kiváltó dologra azaz a jelre. Innentől már létrejött a szokás és a szakirodalom által úgynevezett “szokáshurok”.( mellesleg az eseményt sokan rutinnak nevezik )
A példában ez azt jelenti, hogy egy csokibolt mellett elhaladva, már fordulunk is be az üzletbe egy tábla csokiért.
( valójában jóval kevesebb is elég, hiszen jel lehet például egy szem mogyoró is, ha történetesen szeretjük a mogyorós csokit … )
( És ki nem szereti ….😂😂😂 )

De én inkább a lelassultam (jel) ➡️ edzek (esemény) ➡️ energikus lettem (érzelem) szokást javaslom. 🙂😉💪

Szokásváltásra fel!