Mik is azok a Szupertáplálékok?

A szupertáplálék kifejezés immár rendkívül elterjedt fogalom. Az angol „superfood” szó már 1915-től szerepel a brit értelmező kéziszótárban!! Akkori jelentése: „olyan étel, amely tápanyagban gazdag, vagy más módon járul hozzá az egészséghez és a jólléthez. „
Mai jelentése: „tápanyagban gazdag étel, amely kiváltképpen hasznos az egészség megőrzéséhez és a jóllét fenntartásához”. Az Európai Unió csak azokra az élelmiszerekre engedélyezi a kifejezés használatát, amelyek bizonyítottan jótékony hatással bírnak.

A legtöbb szuperélelmiszert már réges -régen „felfedezték”. A világ szinte összes ősi kultúrája talált valamilyen kedvező hatással bíró gyümölcsöt, bogyót, zöldséget, fűszert. Ők tudományos kutatások hiányában pusztán a testükre figyeltek, hogy mitől érzik jobban, energikusabban, egészségesebben, vagy épp szexuálisan potensebben magukat.
A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány „szupertáplálékot”, lássuk, miről is beszélünk:
Alga, chia mag, goji bogyó, kakaó, lenmag, fodros kel, spenót, brokkoli, mángold, rukkola, káposzta, petrezselyem, kendermag, gránátalma…

Ezekről még sokat fogok beszélni, illetve rengeteg receptet osztok meg, melyeket ezen összetevők alkotnak.

Egy kis édesburgonya…
Igazából az édesburgonya hivatalosan nem kapta meg a szupertáplálék elnevezést, de nem sokkal maradt el tőle. Ez is rendkívül rostgazdag táplálék, ezenkívül sok bétakarotint és C-vitamint tartalmaz. Energiát ad, és erősíti az immunrendszert. Az édesburgonyának magasabb a karotin szintje, mint az összes többi zöldségnek, ráadásul mindez kiegészül B6-vitaminnal és káliummal is, amelyek fontosak a szív egészségének megtartásában.

Egy szuper receptet találtam Nektek, melyet az Étkeink részben találhattok, ” Egy kis édesburgony” címmel.

Jó kísérletezést.