Tegnap nézegettem a NoSalty oldalon a receptkönyvem. Az amúgy szuper találmány, elmenthetem magamnak saját kis online gyűjteménybe mindegyik receptet az oldalról, amit szimpatikusnak találok.
Egyszer csak megakadt a szemem egy sütin! Ez a csokis-kókuszos cookie volt. Semmi extra. Ez biza másból sem állt, mint 25 dkg margarinból, csomó finomlisztből meg iszonyat mennyiségű cukorból. Az egyetlen objektum, amit egészségesként felfedezhettem benne, az egy árva szem tojáska, meg némi kókuszreszelék volt.
De nem csüggedtem. Elhatároztam, hogy azért is átformálom ezt a sütit egy egészséges és FINOM sütire. Féltem, hogy elrontom, nem lesz az igazi, egészségesből úgysem olyanra sikerül, mint az eredeti… DE IGEN! Sőt! Meg kell mondjam, életem eddigi legfinomabb cookie-ját sikerült produkálnom!
Ahogy a nagykönyvben meg van írva: kívül roppanós, mégsem kemény, belül omlós, nem fojtós, telis-tele finomságokkal, csudajó!
Hozzávalók:
– 125 gr kókuszolaj (puha, lágy legyen)
– 100 gr eritrit
– 1 tojás
– 130 gr zabpehelyliszt
– 115 gr kókuszreszelék
– 1 csapott mk. sütőpor vagy szódabikarbóna
– csipet só
– 1 mk. vanília aroma
– 60-70 g étcsoki (min. 74%-os, lehetőleg cukormentes)
– 3 ek. mazsola
Elkészítése:
A tojást villával elkeverjük habosra az eritrittel, a kókuszolajjal és az aromával. Ehhez hozzáadjuk egyenként a száraz összetevőket, és alaposan eldolgozzuk masszává. A villa az egész folyamathoz tökéletesen megfelel, nem kell bajlódni kézi habverővel sem.
Ezután beletördeljük apróra a csokit ( én most beledobtam egy késes darálóba, és darabosra daráltam), majd beleszórjuk a mazsolát és ismét jó alaposan összedolgozzuk a masszát.
Egy sütőpapírral vagy szilikonlappal lefedett nagyobb tepsibe szépen tallérokat formázunk belőle, lazán egymás mellé. Ehhez evőkanálnyi darabokat szedünk, majd golyóbist gyúrunk, és picit szétlapítjuk őket kb. 1-1,5 cm vastagra.
180 fokos előmelegített sütőbe tesszük őket, hőlégkeveréses módra (ha lehet választani, mindig ezzel süss!), és 10-11 perc alatt megsütjük.
Na most figyelj!!! A trükk:
10 perc után ki fogod venni a sütiket, megszemléled állvakargatva, és megállapítod, hogy hát ez még tuti nem jó, és visszateszed a sütőbe 5-10 percre. Nos, itt rontottad el! NEM SZABAD!!! SEMMIKÉPP!! (tudom, mert az én kekszeim rendszerint szárazak és torokfojtóak lettek evégett).
Tudom, hogy még tök világos színe lesz, meg hogy ha hozzáérsz a körmöddel, simán beleszalad és légiesen puha, nyersnek látszó valamit fogsz tapasztalni.
Ne ijedj meg, az úgy tökéletes! Ahogy lehűl, szépen beáll és kicsit megszilárdul majd!
Próbáld ki! Nem fogod megbánni.
Jó étvágyat!