Nekem fontos, hogy értsetek engem. Nekem fontos, hogy megértsetek!

Nekem fontos, hogy amikor egy egészségesebb élet felé vezetlek Titeket, akkor lássátok, hogy MIÉRT is olyan fontos ez.

Nem nagy szavakat akarok használni, hanem az egészségügyi tudásomat. És e tudás révén bemutatom nektek, hogy mit teszünk a szervezetünkkel, ha nem megfelelően élünk. Ehhez szükséges némi élettani ismeret, mert hiszem, hogy ha megértitek – TÉNYLEG MEGÉRTITEK-, akkor könnyebb rátérni a helyes útra.

Sokan hajlamosak arra, hogy az ünnepek alkalmával ne hallgassanak szervezetük jelzéseire – a karácsonyi túlevés több mint gyakori jelenség. Nemcsak a vonalaknak nem tesz jót azonban, a test is megszenvedi.

Hogyan?

A túl sok élelmiszer behabzsolása, azaz a karácsonyi túlevés 5 féle előnytelen dolgot tesz a szervezettel. Érdemes átgondolni, megéri-e kockáztatni.

1. Kialakul a „kóma”, amelyet az evés okozott:

Az ünnepi finomságok úgy megülik a gyomrunkat, hogy lustává válunk a mozgásra. Tudományos magyarázata is van azonban annak, miért kerülünk a sokak által csak „kajakómaként” említett állapotba karácsonyi túlevés esetén.
Amikor magas kalóriás, gazdag ételeket fogyasztunk, a testünk inzulint termel, de melatonin és szerotonin emelkedést is okoz – ezek a hormonok boldoggá tesznek bennünket, ám letargikus hangulatba is kerülhetünk. Ha a vacsora zsírban, cukorban és szénhidrátban gazdag, a szervezet több glükózt termel, amelyek gátolják az ún. orexin fehérjéket – ezek felelősek azért, hogy ébren legyünk🥴

2. Gyomorégés alakulhat ki:

A karácsonyi túlevés hatása sok esetben a gyomorégés (ahhoz, hogy megemésszük az ételt, a gyomrunk sósavat állít elő). Vagyis, minél többet eszünk, annál több savat termel a szervezet, hogy segítsen lebontani az ételt. Olykor a sav kimarja a gyomor belső felét vagy visszaszivároghat a nyelőcsőbe, s ettől gyomorégés jelentkezik.
Ez a panasz egyébként magas zsírtartalmú ételektől is előjöhet, melyeknek megemésztése időbe telik és hosszabb ideig tartózkodnak a gyomorban. Antacid alkalmazása segíthet a tünetek leküzdésében.

3.Kitágul a gyomor:

Bizony, a karácsonyi túlevés hatása ez is lehet. Szerencsére ez nem tartós – azt azonban nem árt tudni, hogy a gyomor nagyjából 1 liternyi étel tárolására képes, de ki tud tágulni szükség esetén, s így akár 3 litert is befogadhat evést követően.
Ugyanakkor, a karácsonyi túlevés hatására a gyomor nyomást fejt ki a körülötte levő szervekre. Emiatt igen kellemetlenül érezhetjük magunkat.

4.Puffadás alakulhat ki:

Minden alkalommal, amikor élelmiszert veszünk a szánkba, egy kevés levegőt is nyelünk. Emellett, ha szénsavas üdítőket iszunk a karácsonyi túlevés keretében, minden gáz hozzájárul a felpuffadásunkhoz.
Nem jó ötlet az sem, ha túl gyorsan fogyasztjuk el az ételt, mert hosszabb ideig fogjuk emészteni s ez szintén kiválthat puffadást. Rágjuk meg az ételt jól, szánjunk időt arra a karácsonyi vacsorára.

🤢
5.Több kalóriát tárolunk:

A karácsonyi túlevés sokszor jár hízással. A máj és a hasnyálmirigy enzimeket választ ki, melyek segítenek megemészteni a zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket. A bélfalon levő sejtek felszívják a cukrot, aminosavakat, zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat, majd a véráramon át a májba küldik. Ezután a máj átalakítja a tápanyagokat energiává, sejtjeink táplálása érdekében – a felesleges kalóriákat viszont, melyeket nem lehet energiaként hasznosítani, zsírként tárolja az ún. adipocitákban.

Ha a túlevés csak karácsonykor történik meg, még nem feltétlenül hízunk meg, de érdemes lejárni a sok ételt, amit elfogyasztottunk – egy séta segíthet az emésztésben!

Na, ennyit az ijesztgetésről.😉 Étkeink között találhattok számos ötletet és finom étel-tippet, hogy mit tegyünk, ha magunkra ismertünk a fenti sorokat olvasva.