Zöldelljünk!

A Fogyás-Ésszel csoportban írtam egy cikket a rágódásról. A rágódás borzasztó. Mert a stressz még jóval azután is ott dolgozik bennünk, miután a stresszt kiváltó ok már megszűnt, méghozzá akár magas vérnyomás, felgyorsult szívdobogás és magas kortizolszint formájában.

Szokás- és Életmódváltó programunkról már sokszor írtuk, hogy minden területet érint, ami az ember életét és egészségét szebbé és jobbá teheti. Most is egy ilyen területet érintek, amire azt hiszem kevesen gondolják, hogy mekkora jelentőséggel bír, és nem is nagyon foglalkoznak vele fogyási programok.

Ez pedig a zöld környezet.

Dr. Elizabeth Blackburn Nobel díjas biológus fogalmazta meg, hogy 100 négyzetméterenként minimum 2 szobanövény szükséges ahhoz, hogy a megszűrje a levegőt. Jó választás erre például a filodendron, a páfrány, a vitorlavirág és a borostyán. Bebizonyították továbbá, hogy ha több zöldfelület található a környékeden, alacsonyabb a kortizolszinted, és kisebb az esélye annak, hogy depressziós s leszel, vagy szorongani fogsz. A növények tisztítják a levegőt, nyugtatólag hatnak ránk, növelik a fájdalomküszöbünket és a teljesítőképességünket, valamint gyorsítják a betegségekből való felépülést. A stressz, a depresszió nagyon rossza hatással van étkezési szokásainkra.

Tehát ha a lelkünket rendben tartjuk, a testünket is könnyebb!!

 Az üde zöld árnyalatok nyugtatóan hatnak az idegrendszerre, melynek köszönhetően elkezdenek csökkenni a stresszhormonok. A vérnyomás normalizálódik, a közérzet pedig jelentősen javul. Testi és lelki gyógyulásra a zöld szín a legelőnyösebb, éppen ezért vannak a kórházak túlnyomó részében erre a színre festve a falak.

A növények mellett dolgozó emberek a munkakörülményeikkel is elégedettebbek, kevesebb feszültséget éreznek, és kevésbé aggódnak az egészségükért.

TÉNY: Egy tanulmány szerint (Ulrich and Simons) a növények alkalmazásával létrehozott természetes környezet már 5 percen belül csökkenti a munkahelyi stressz szintjét és a dolgozók boldogabbnak érzik magukat.

Egy másik terület:

Ha a gyermek a feladatokat nehéznek találja, lehet javítani az iskolai környezeten. Ha az osztályterembe szobanövényeket teszünk, drámaian – akár 70%-kal – növekszik a gyermekek összpontosító képessége, és egy szobanövény az otthoni számítógép mellé helyezve akár segítheti őket a házifeladat elvégzése során.

Diákok és tanárok is egészségesebbek azokban az iskolákban, ahol több a növény, és így kevésbé lesznek betegek.

Ha tisztában vagyunk azzal, hogy milyen hatással van ránk a környezetünk, könnyebben elkezdünk alakítani rajta, hogy az otthonunkat egy támogató közeggé alakítsuk