A férfi nemi hormonok anabolikus hatásúak (fehérjegazdálkodás szabályozó, a test izomzatának felépítését támogató), szabályozzák a spermiumtermelést, a nemzőképességet és a libidószintet. Szerepük van a másodlagos nemi jellegek kialakulásáért, a nők esetében is.
Mindezeken felül pedig biztosítják az izomzat megfelelő fejlődését és a csontozat egészséges állapotát.
A here termeli. A nők szervezetében a petefészekben és a mellékvesékben termelődik minimális mennyiség belőle.
Mint sok más hormon esetében, a tesztoszteron jelentősége is akkor válik a leginkább nyilvánvalóvá, amikor valakinek a szervezete nem termel belőle elegendő mennyiséget.

A tesztoszteronhiány tünetei:
A férfiak alacsony tesztoszteronszintjének tünetei elég egyértelműek. A legjellegzetesebb tünetek közé tartozik a fáradtság, levertség, libidócsökkenés, valamint a súlygyarapodás. Ezek közül a tünetek közül a legtöbb előfordulhat nők esetében is, azonban egy friss kutatás eredményei szerint az alacsony tesztoszteronszint hozzájárulhat szívbetegségek és cukorbetegség kialakulásához.
A tesztoszteronszint a kor előrehaladtával csökken, főleg férfiak esetében, de a nőknél is.

Mit tehetünk ilyenkor?
– végezzünk súlyzós edzést. Ez ugyanis bizonyítottan növeli a szintjét, kortól függetlenül.
– fontos a megfelelő zsírbevitel (természetesen egészséges zsírok), ugyanis a szervezet a tesztoszteront koleszterinből állítja elő.
– a stresszcsökkentés itt is életbevágó! Az emelkedett kortizol hatására (tegnap írtam róla) a tesztoszteron szint csökken a vérben.
– a megfelelő D-vitamin szint a szervezetben segíti a tesztoszteron termelődését.
– aludj eleget! Kutatások kimutatták, hogy a napi 4-5 órát alvó férfiak vérében 60 %-al volt kevesebb a tesztoszteron, mint a 8 órát alvó férfiakéban.
– ne fogyassz alkoholt!

Hogyan segít a tesztoszteronszint csökkenésének megállítása?
A megnövekedett tesztoszteronszint fokozza az energiát és a testmozgásra irányuló motivációt, ezen kívül a zsírmentes testtömeget is növeli, ami fokozza a felhasznált energia mennyiségét.
No, ezennel véget ért a „hormonsorozat”. Remélem, hogy sokat tanultatok Ti is belőle. Tudom, szárazabb téma, mint egy bableves recept, de nem győzőm hangsúlyozni, hogy hiszem, csak akkor kezdünk el IGAZÁBÓL tenni valamit az egészségünkért, ha MEGÉRTJÜK, hogy mi zajlik bennünk, és hogy 1-1 cselekedetünk, amelyre azt mondtuk- „ennyi nem számít, ezen nem múlik semmi” mekkora hatással van a szervezetünkre. S talán megértjük, ha valami eddig nem sikerült, annak mi lehet az oka.