Ez a hormon a hasnyálmirigyben, a gyomorban és az agyalapi mirigyben (hipotalamus) is termelődik. 

A testsúlyszabályzásonkívül a tanulásban is fontos a szerepe. A ghrelin és a leptin kölcsönösen csökkentik egymás termelését. Az üres gyomorból felszabaduló ghrelin is fehérjehormon, az agyalapi mirigy éhségközpontját ingerli. A túlsúlyosakra jellemző magas leptinszint (lásd a leptinről  szóló cikkem ) hatására kevesebb ghrelin termelődik, így az agyalapi mirigy éhségközpont receptorai hiperérzékennyé válnak. Azaz az elhízás egy többszörös pozitív visszacsatolás révén növekszik.
Amikor a szervezetünk energiatartalékai megcsappannak, akkor a ghrelin arra ösztönzi a szervezetünket, hogy kezdjen el zsírt raktározni. Viszont nemcsak a raktározás kezdődik meg, hanem a zsírok lebontásának az üteme is csökkenni kezd, hogy ezzel is energiát tartalékoljon a szervezet számára.
A cukor és az egyszerű szénhidrátok által azonban megbontott mechanizmus következtében elmarad a jóllakottság-jelzés, azaz egyáltalán nem tudjuk megítélni, hogy mennyire vagyunk telítettek. Még akkor sem, ha már a szükséges táplálékmennyiség többszörösét is megettük.

A ghrelin, azaz az éhség hormonszintje emelkedik a fogyókúra alatt, ami fokozza az éhséget, ezzel megnehezítve a fogyást.

A cukor és más egyszerű szénhidrátok az egyik fő felelősek az agyban található, étvágyunk szabályozásáért felelős sejtek gyors öregedéséért.

A folyamat következménye: állandó éhség akár közvetlenül evés után is, falásrohamok és túlsúly.

Életünk során az étvágyunkért felelős sejtek folyamatosan öregszenek és elhalnak. A természetes folyamatot a sok cukor- és finomított szénhidrátfogyasztás jelentősen felgyorsíthatja, s mivel étvágyunknak a szükséges sejtek híján nincs, ami megálljt parancsoljon, megnő a túlsúly kialakulásának kockázata.
Teendők:
– Fogyasszunk több fehérjét: a magas fehérjetartalmú étrend növeli a telítettség érzését, csökkentve az éhséget, valamint a ghrelin szintet.
– A rossz és rendszertelen alvás növeli a ghrelin szintet, és összefüggésbe hozható a fokozott éhséggel és hízással.
– Együnk lassan, mert a ghrelin-szint csökkenése az étkezés kezdete után csak 15-20 perccel jelentkezik.

További nagyon hasznos tippeket a hamarosan megjelenő Életmódváltó csomagjaimban találhattok! Hatalmas tudástár lesz, s még sok egyéb más is….😉